Geluk is iets wat we allemaal nastreven. Maar hoe bereik je dat geluk? Tal Ben-Shahar en Megan McDonough hebben het SPIRE model ontwikkeld, wat ons kan helpen om geluk te vinden en te behouden. In dit artikel gaan we dieper in op dit model en geef ik praktische tips om het toe te passen in ons dagelijks leven.

Afbeelding van wholebeinginstutue.com

De S van Spiritual

De S staat voor Spiritual, wat slaat op onze zingeving en onze verbinding met iets groters dan onszelf. Dit kan religie zijn, maar ook een groter doel waar we ons leven aan willen wijden. Door ons te richten op onze spiritualiteit, vinden we betekenis en richting in ons leven. Dit kan bijvoorbeeld door te mediteren, te wandelen in de natuur of door vrijwilligerswerk te doen. Door te zorgen voor onze spiritualiteit, vinden we rust en voldoening.

De P van Physical

De P staat voor Physical, wat slaat op ons lichaam en onze gezondheid. Een gezond lichaam is de basis voor een gezonde geest. Door te zorgen voor ons lichaam, voelen we ons beter en hebben we meer energie. Dit kan bijvoorbeeld door gezond te eten, regelmatig te sporten en voldoende te slapen. Door te zorgen voor ons lichaam, voelen we ons sterker en kunnen we beter omgaan met stress en uitdagingen.

De I van Intellectual

De I staat voor Intellectual, wat slaat op ons intellect en onze persoonlijke ontwikkeling. Door te blijven leren en groeien, ontdekken we nieuwe talenten en interesses. Dit kan bijvoorbeeld door het lezen van boeken, het volgen van een cursus of door het bijwonen van een lezing. Door te blijven leren, blijven we ons ontwikkelen en kunnen we ons leven verrijken.

De R van Relational

De R staat voor Relational, wat slaat op onze relaties en verbindingen met anderen. Mensen zijn sociale wezens en hebben behoefte aan connectie met anderen. Door te investeren in onze relaties, vinden we steun en verbinding. Dit kan bijvoorbeeld door tijd door te brengen met vrienden en familie, maar ook door nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vriendschappen op te bouwen. Door te zorgen voor onze relaties, vinden we voldoening en geluk.

De E van Emotional

De E staat voor Emotional, wat slaat op onze emoties en ons vermogen om deze te reguleren. Gelukkige mensen zijn niet altijd positief, maar kunnen ook negatieve emoties ervaren. Het verschil is dat ze deze emoties kunnen reguleren en ermee om kunnen gaan. Dit kan bijvoorbeeld door te mediteren, te praten met anderen of door te schrijven in een dagboek. Door te leren omgaan met onze emoties, vinden we balans en veerkracht.

SPIRE-model toepassen

Om het SPIRE-model toe te passen in je persoonlijke leven, kun je beginnen met het analyseren van op welk vlak je tekortschiet. Vraag jezelf af op welk vlak je jezelf verder kunt ontwikkelen. Misschien merk je bijvoorbeeld dat je te weinig tijd besteedt aan persoonlijke ontwikkeling, of dat je relaties met vrienden en familie verwaarloost. Door je bewust te zijn van deze tekortkomingen, kun je gericht aan de slag met het verbeteren van deze aspecten van je leven. Probeer bijvoorbeeld een nieuwe hobby uit, maak tijd vrij voor vrienden en familie, of volg een cursus om je kennis en vaardigheden te verbeteren. Door bewust te werken aan deze aspecten van je leven, kun je een gelukkiger en vervuld leven leiden.

Wil jij met mij stappen zetten? Kijk dan eens op https://bartstrijbos.nl/coaching voor meer informatie.

Conclusie

Het SPIRE model kan ons helpen om geluk te vinden en te behouden. Door te zorgen voor onze spiritualiteit, ons lichaam, onze intellectuele ontwikkeling, onze relaties en onze emoties, vinden we betekenis en voldoening in ons leven. Door deze aspecten te integreren in ons dagelijks leven, kunnen we een gelukkig en vervuld leven leiden.

Wil je nog meer horen over het SPIRE model? Luister dan deze podcast:

https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9yc3MuYWNhc3QuY29tL3RoZWVjb25vbWlzdGFza3M/episode/NjNhNDc5ZDAxYTY3ZjIwMDExMzIwNTA0?ep=14

Wat is het SPIRE-model van geluk?

Het SPIRE-model van geluk is ontwikkeld door Tal Ben-Shahar en Megan McDonough en helpt ons om geluk te vinden en te behouden. SPIRE staat voor Spiritual, Physical, Intellectual, Relational en Emotional en zijn de vijf aspecten van ons leven waar we aandacht aan moeten besteden om een gelukkig leven te leiden.

Wat zijn de vijf aspecten van het SPIRE-model van geluk?

Het SPIRE-model van geluk bestaat uit vijf aspecten:
Spiritual: zingeving en verbinding met iets groters dan onszelf.
Physical: ons lichaam en onze gezondheid.
Intellectual: ons intellect en onze persoonlijke ontwikkeling.
Relational: onze relaties en verbindingen met anderen.
Emotional: onze emoties en ons vermogen om deze te reguleren.
Door deze aspecten te integreren in ons dagelijks leven, kunnen we een gelukkig en vervuld leven leiden.