Eigenlijk mag je niet klagen. Je hebt een mooi appartement, een goede carrière, een rijk sociaal leven en bent gezond. Je doet alles goed, werkt hard en toch ben je niet gelukkig. Zingeving vinden kan jou helpen dit probleem op te lossen.

Zingeving vinden is als een kompas. Het wijst je een stip op de horizon waar je op kunt richten.
Foto door Bakr Magrabi: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/kompas-bij-de-hand-3203659/

Je bent niet de enige die met dit probleem worstelt. Veel mensen komen tijdens hun leven op een punt waarin ze opeens geen zingeving ervaren. Een gevoel van een doel of een reden voor alles wat je doet ontbreekt.

Juist zingeving zorgt ervoor dat alles op zijn plek valt en in deze blog zet ik jou aan het denken op weg naar meer geluk.

Zingeving vinden is het antwoord op de vraag ‘Waarom?’

“A musician must make music, an artist must paint, a poet must write, if he is to be ultimately at peace with himself. What a man can be, he must be. This need we may call self-actualization. . . . This tendency might be phrased as the desire to become more and more what one is, to become everything that one is capable of becoming.”

Maslow

Wanneer je geen duidelijke reden hebt waarom je iets doet, dan voelt dat wat je doet ook leeg of als verspilling van je tijd. Zingeving vinden is het op zoek gaan naar de zin, of het doel, van iets. Heel breed gezegd ben je op zoek naar een reden waarom je doet wat je doet.

Denk maar eens aan een situaties waarbij je vraagt ‘waarom moet ik dit doen?’. Als iemand dan antwoord met ‘omdat ik het zeg’, dan voel je weinig motivatie om de taak uit te voeren. Wanneer je een duidelijke reden krijgt waarom iets belangrijk is om te doen, dan voel je veel meer motivatie.

Denk nu weer eens terug aan je eigen situatie waarin je alle zaakjes op orde hebt. Weet je nog waarom je al die dingen op orde hebt gekregen? Wat was het doel van al het harde werk tot nu toe? En wat is het doel van de voortdurende inzet?

Zingeving vinden we vooral in service voor anderen

“Your passion is for you and your purpose is for others. When you use your passion in the service of others, it becomes your purpose.”

Jay Shetty

Grote kans dat je de antwoorden op deze vragen niet meer scherp hebt. Daarom ben je op zoek naar meer zingeving, op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘Wat wil ik?’. Je bent op zoek naar het antwoord op: “Wat is mijn missie?”.

Om het antwoord te vinden op die vraag moeten we beginnen bij de vraag: Wat kan ik voor anderen doen of wat wil ik voor anderen betekenen? Want juist het antwoord op deze vraag geeft vaak de grootste zingeving. Je missie is altijd dat wat je kunt betekenen voor anderen. Al is het maar voor een kleine hoeveelheid anderen, wij zijn sociale wezens en willen graag iets voor anderen betekenen.

Stel je eens een leven voor waarin je alles hebt wat je wil, je kunt alles wat je wil en hebt toegang tot alles wat je wil. Maar je mag helemaal niks voor anderen betekenen. Je kunt je talenten niet voor ze inzetten, je mag ze niks geven, je kunt ze zelfs geen support bieden. Wedden dat dit leven heel leeg voelt?

Energie, veerkracht en motivatie

“He who has a why to live for can bear almost any how”

Viktor Frankl

Juist omdat je iets voor anderen wilt betekenen krijg je al die goodness die bij het vinden van zingeving hoort. Het vinden van jouw missie en daarmee een stuk zingeving leidt namelijk tot meer energie, motivatie en veerkracht.

Ten eerste geeft het ons energie. Je hebt een reden om je bed uit te komen en om te doen wat je doet. ‘s Nachts opstaan is voor de meeste mensen moeilijk, tenzij we op vakantie gaan. Want als we op vakantie gaan hebben we een duidelijke reden om uit bed te komen. Zo is het ook met het vinden van je missie.

Ten tweede geeft het ons motivatie. Omdat je iets voor anderen kunt betekenen, motiveert het je om je best te doen. Je stelt uitdagende doelen, raakt met de juiste mensen in gesprek en opent je hart voor zaken die te maken hebben met jouw missie. Deze motivatie in combinatie met energie zorgt ervoor dat we veel verder en harder kunnen gaan dan we denken.

Als laatste betekent het dat we ook wanneer het moeilijk wordt gewoon door blijven gaan. Je denkt niet aan jezelf wanneer het moeilijk wordt, nee je denkt aan je missie. Die missie geeft jou de energie om te relativeren, door te zetten en goed voor jezelf te zorgen. Dit leidt tot een grotere veerkracht dan je voor mogelijk hield.

Zingeving vinden is een ontdekking naar jezelf

“Regardless of WHAT we do in our lives, our WHY—our driving purpose, cause or belief—never changes.”

Simon Sinek

Een mooi verhaal, maar waar moet je beginnen met het opstellen van je missie? Het belangrijkste is dat je diep in jezelf op zoek gaat naar de antwoorden die er al zitten. Onze missie zit diep in ons opgesloten en wordt gevormd door vroegere jeugd ervaringen. Vaak verandert onze missie dan ook niet meer.

Een van de manieren hoe mensen hun missie vinden is door het concept van turn your pain into purpose (Eng: Maak van je pijn je zingeving). Vaak als mensen op jonge leeftijd iets pijnlijks hebben meegemaakt willen ze deze pijn aan anderen besparen. Bijvoorbeeld: Iemand die gepest is kan als missie hebben om pesten te verminderen.

Wat ze dan precies doen kan enorm verschillen van persoon tot persoon. De een wordt politieagent om grote ‘pestkoppen’ op te pakken, een ander wordt jeugdpsycholoog om slachtoffers te helpen en weer iemand anders kan een stichting oprichting die pesten probeert te voorkomen op scholen. Ongeacht WAT je doet, de WAAROM blijft hetzelfde.

Jouw missie zit al heel erg in jezelf. Daarom is het ook zo’n belangrijk onderdeel van authenticiteit. Een authentiek persoon kent zichzelf, accepteert zichzelf en is bereid om zichzelf te zijn. Je missie ontdekken is jezelf beter leren kennen. Door je authentieke missie te volgen, word jij een authentiek persoon.

6 vragen die helpen om zingeving te vinden

De volgende zes vragen helpen jou met zingeving vinden. Probeer een rustig moment te vinden om deze vragen te beantwoorden.

 • Waar heeft de wereld niet genoeg of juist teveel van?
 • Wat zijn persoonlijke problemen die jij bent overkomen of die je nu aan het overwinnen bent? Hoe heb je dat gedaan?
 • Stel je zou een goed doel oprichten. Wat zou dit goede doel doen?
 • Als geld geen rol zou spelen, waar zou jij dan jouw tijd aan besteden?
 • Wat draag jij bij, of zou jij willen bijdragen, met jouw studie of werk?
 • Wat zou jij de wereld willen vertellen?

Bekijk nu eens al je antwoorden: Wat zou jij voor anderen willen betekenen? Dit is waarschijnlijk een groot deel van je missie en je zingeving!

Zingeving vinden is losbreken uit (oude) patronen

Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma – which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of others’ opinions drown out your own inner voice. And, most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.

Steve Jobs

Stel we weten wat onze missie is, dan moeten we alsnog bereid zijn om deze te volgen. Alleen weten wat we willen betekenen voor anderen is niet genoeg om ook zingeving te ervaren. Maar grote kans dat jij deze blog leest, omdat je niet genoeg zingeving ervaart in je huidige patronen.

Dit betekent dat jij erachter moet komen waarom je op dit moment niet met je missie bezig bent.

 • Ben je niet op de juiste plek?
 • Ben je bang wat anderen van je vinden?
 • Kun jij niet goed grenzen stellen?
 • Heb je nooit geleerd om voor jezelf te kiezen?
 • Weet je niet hoe je uit je comfort zone moet komen? (Lees dan vooral ook: https://bartstrijbos.nl/zelfvertrouwen/)

Er zijn verschillende redenen waarom je nog niet met je missie bezig bent, maar grote kans dat je iets moet veranderen in je gedachte- en/of gedragspatronen om ook daadwerkelijk deze zingeving te gaan ervaren.

Het kan ook dat je wel op de juiste plek zit, maar nu pas erachter komt dat dat zo is. Als dat zo is, gefeliciteerd met deze ontdekking.

Gun jezelf de tijd en focus op het proces

We zijn voorbestemd om ons leven te leiden zoals we het horen te leven. Dit betekent ook dat als jij nu niet leeft zoals je wilt, je wel op weg bent om je zingeving te vinden. Letterlijk door het lezen van deze blog ben je al dichter bij het vinden van je missie. Ik zeg altijd: als je geen missie hebt, is het je missie om een missie te vinden.

Zingeving vinden leidt tot motivatie, energie en veerkracht. Door te vinden wat jij voor anderen wilt betekenen, vind je ook het antwoord op de vraag: ‘Waar doe ik het voor?’

Je hoeft niet direct te weten wat jouw missie is. Het vinden van een missie is ook een proces en het kan een tijdje duren voor je weet wat je wilt en waarom. De woorden die jij aan je missie geeft kunnen met de tijd veranderen, maar je interne missie blijft hetzelfde.

Hopelijk helpt dit jou zingeving vinden!