Een boek is voor mij een van de mooiste informatiedragers. Kennis, ontspanning, avonturen, verhalen, inhoud en poëzie. Alles zit erin. Om iets nieuws te leren lees ik graag een boek. Dankbaar ben ik dat ik wat ik lees goed kan omzetten naar de praktijk en niet bang ben om te proberen.

Als docent aan de Universiteit lees je constant voor je werk. Academische papers, onderzoeksvoorstellen, presentatievoorstellen, handleidingen, presentatienotities, etc. Ook als student lees je constant: papers , studieboeken, wiki’s, schrijfsels van je studiegenoten en natuurlijk jouw eigen essay’s. Niet vreemd dat ik geregeld hoor dat studenten hun interesse in lezen als ontspanning verliezen.

2021 was het eerste jaar sinds 2011 dat ik niet verbonden was aan een universiteit. Niet vreemd dat lezen als ontspanning weer een prominente plek heeft gekregen in mijn leven. In mijn nieuwe baan had ik natuurlijk ook heel veel te leren. Daarom presenteer ik bij deze mijn 10 favoriete boeken die ik in 2021 heb gelezen. De boeken zijn niet gerangschikt. Hopelijk zit er ook iets voor jou bij!

De Moed van Imperfectie – Brené Brown

Kwetsbaarheid is een moeilijk onderwerp. Kwetsbaar zijn wordt ons vaak niet aangeleerd. Sterk zijn en je niet laten kennen zijn het devies. Brené Brown weet op een hele mooie manier te beschrijven waarom kwetsbaar zijn krachtig is. Door je angsten uit te spreken verliezen ze de grip over je. Een prachtig boek over authenticiteit door kwetsbaar te zijn. Leer stap voor stap waarom kwetsbaar zijn een kracht is, wat jij kunt doen om authentiek te zijn en hoe jij ook anderen kunt helpen. Een absolute aanrader!

Duin – Frank Herbert

Duin is een enorme science-fiction klassieker. Het plot zit vol intrige, interessante personages en prachtige world building. Zelfs de vechtscenes zijn spannend, omdat iedereen met zwaarden vecht. En door de science vrij bassaal te houden blijft het geloofwaardig. Het sterkste aan het boek vind ik de foreshadowing doormiddel van visioenen en teksten uit de toekomst. Je weet als lezer wie verraden gaat worden. Maar als het dan gebeurd ben je alsnog in schock. Heerlijk wanneer er zo met jouw verwachtingen wordt gespeeld.

De film uit 2021 en het vervolg Duin Messias zijn ook prima.

The ONE thing- Gary Keller

Dit boek heeft een hele simpele boodschap. Focus je op één ding tegelijk per vlak van je leven (bijv. werk, gezondheid, familie, etc.). Om dit ding te bepalen stel je jezelf constant de vraag: “Wat is het ENE ding wat ik kan doen, waardoor alle andere dingen makkelijker of overbodig worden?”. In dit boek wordt praktisch uitgelegd hoe je hier antwoorden op kunt vinden. Hierbij ligt de focus op je privé leven gezond houden.

… come to understand that work is a rubber ball. If you drop it, it will bounce back. The other four balls -family, health, friends, integrity-are made of glass…”

 

Siddartha – Herman Hesse

Eigenlijk houd ik helemaal niet zo van beeldspraak tijdens het lezen. Dit boek zit er vol mee vanaf pagina 1. Toch kon ik het niet wegleggen en wilde ik weten hoe het verder ging met Siddartha. Geboren als elite trekt hij de wereld in. Hij gaat door alle vormen van het leven heen. Hij zwerft als bedelaar, geniet van aardse lusten en slijt jaren als veerman. Deze zoektocht naar verlichting laat goed zien hoe dingen constant veranderen. Ik vond het een mooi boek, waar veel wijze lessen in zitten.

… iedereen kan zijn doelen bereiken, wanneer hij denken kan, wanneer hij wachten kan, wanneer hij vasten kan.”  

Selling the Invisible – Harry Beckwith

Een heel mooi praktisch boek over marketing als servicebedrijf. Want hoe pak je marketing aan wanneer jouw product niet te zien is? Dankzij dit boek had ik veel meer handvatten. Het boek leest lekker weg, omdat alles wordt geillustreerd aan de hand van real-life voorbeelden. De belangrijkste les: zorg ervoor dat jouw product zo goed is als maar kan. Waarom zou je anders tijd aan marketing besteden?

En dat neem ik ter harte. Ik doe er alles aan om zo’n goed mogelijke trajecten te bieden voor mijn cliënten.

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Haemin Sunim

Dit is een klein beetje vals spelen, want ik ben hier al in begonnen eind 2020. En ik ben nog steeds niet klaar. Ik ga er rustig doorheen wanneer ik wat rust nodig heb in mijn leven. Het boek zit vol met kleine levenslessen. Vaak gaan ze over rust, aandacht en mindful zijn. Een perfect boek om in 2022 rustig in verder te gaan.

Als we ons op ons gemak voelen met onszelf en onszelf helemaal hebben geaccepteerd zullen anderen ons benaderbaar vinden en van ons houden om wie wij zijn.” 

De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard – Charlie Mackesy (vertaald door Arthur Japin)

Dit prentenboek heb je in 30 minuten uitgelezen en elke cent dubbel en dwars waard. Een heel liefelijk verhaal over een jongen die op avontuur gaat en daarbij een mol, een vos en een paard tegenkomt. Prachtige tekeningen en hele wijze lessen. Een moderne klassieker!

“‘Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?’ vroeg de jongen. ‘Help’ zei de mol”

The Miracle Morning- Hal Elrod

Hal Elrod is een typisch Amerikaanse goeroe. Grote verhalen, levensveranderende beloften en heeft het veel over zichzelf. Normaal gesproken niet my cup-of-tea. Toch is zijn idee van een Miracle Mornning niet zo gek. Ik zou dit boek dan ook aanraden aan iedereen die een snelle boost wil in zijn energie en nu een verandering wilt in het leven.

Het boek geeft praktische stappen hoe je jouw ochtend kunt inrichten, zodat je vol energie de dag in kan gaan. Je zet jezelf elke dag even op één voor de hectiek begint. Een praktische gids voor meditatie, affirmatie, visualisatie, lezen, sporten en reflectiemomenten.

The Name of the Wind – Patrick Rothfuss

Dit fantasyboek vertelt het verhaal van Kote. Een eenvoudige barman in een klein dorpje. Nou ja… eenvoudige barman? Dat is wat hij wilt dat mensen denken. Eigenlijk is hij de legendarische Kvothe. Wat volgt is een raamvertelling waarin Kote vertelt over zijn tijd als Kvothe. Met af en toe een blik op het heden. De passages aan de universiteit deden mij soms aan Harry Potter denken.

Het boek stal mijn hart, toen ik tijdens een raamvertelling in een raamvertelling was vergeten dat ik eigenlijk een ander verhaal aan het lezen was. Zo diep was ik ingezogen in het verhaal binnen het verhaal.

Een nadeel aan het boek vind ik dat Kvothe, nogal, getalenteerd is in alles. Hij is muzikaal, intellectueel, goed in toneel en heeft talent voor magie. Het past in het verhaal, maar stoorde mij wel regelmatig.Toch ben ik gelijk hierna het tweede boek in de serie begonnen.

The Wise Man’s Fear – Patrick Rothfuss

Na 500 pagina’s was ik nog steeds aan het twijfelen of ik dit een goed boek vond. Kvothe is nog sterker en beter in alles. Maar de wereld om hem heen wordt ook steeds interessanter. Toen ik het boek wilde wegleggen kwam de ommekeer en daarna kon ik het niet meer wegleggen. De overige 1000 pagina’s heb ik in een paar sessies uitgelezen.

Het tweede boek speelt zich grotendeels af in een ander koningkrijk. Daarnaast leren we steeds meer over het heden. Het boek is wat gevarieerder dan het eerste boek. Langzaam wordt het duisterder en raak je steeds meer betrokken bij de gebeurtenissen.

Toen ik het uit had was ik zo ingezogen dat ik gelijk aan boek 3 wilde beginnen. Helaas komt die pas op zijn vroegst in 2022 uit. Er is wel een spin-off die ik nog kan lezen.