Een journal is de moderne variant van het ouderwetse dagboek. Deze variant krijgt steeds meer aandacht. In een ouderwets dagboek schrijf je vooral wat er in het verleden ligt. Een modern journal kan worden gebruikt als planningstool, om doelen te behalen, om je creativiteit in kwijt te kunnen en nog veel meer.

Zelf kwam ik +/- 5 jaar geleden in aanraking met journaling door middel van de Bullet Journal. Ik was op zoek naar een manier om meer structuur te krijgen in mijn leven en de Bullet Journal hielp mij hier enorm bij.

In die 5 jaar heb ik van alles geleerd over het gebruik van een journal als ‘dagelijkse vriend’. In deze blog deel ik de 5 meest voorkomende fouten met jullie, zodat jullie deze fouten niet zelf hoeven te maken.

Ik maakte zelf een journal om jou te helpen om jouw doelen te halen, meer inzicht te krijgen in wat jij wilt en elke dag een beetje te winnen! (Door technische problemen kan ik hem niet automatisch meer versturen. Wil jij hem ontvangen? Stuur dan even een mail naar Bart@BartStrijbos.nl)

 

Het bijhouden van een journal wordt het doel op zich

“Probeer dus niet te rigide te zijn in het invullen van jouw journal, maar probeer juist flexibel te zijn”

Een goed journal kan helpen om je doelen te halen, structuur aan te brengen, inzichten te krijgen en rust te vinden. Wat ik bij mezelf merkte was dat het journal mij ook wel eens stress gaf. Ik moest dan bijvoorbeeld om 8:30 de deur uit en had om 8:20 nog niet gejournalt. Ik wilde elke ochtend journallen voor ik de deur uit ging en nu had ik nog maar tien minuten om mijn journal voor die dag te doen.

Tijdens research in journal communities zie ik dat dit een veelvoorkomend probleem is. Je krijgt stress, omdat je jouw journal nog niet hebt ingevuld. Dit is nergens voor nodig, want het journal zelf is geen doel op zich. Het is een manier om andere doelen te halen. Probeer dus niet te rigide te zijn in het invullen van jouw journal, maar probeer juist flexibel te zijn.

Wie denk je dat verder komt? Diegene die 10 minuten aan zijn doel werkt, of diegene die 10 minuten over zijn doel schrijft?

  De lay-out of vorm van het journal wordt belangrijker dan de inhoud

  Een journal gebruiken als creatieve uitlaatklep is heel leuk en je kunt je creativiteit helemaal kwijt binnen de structuur die jij hebt bedacht. Als je jouw journal als creatieve uitlaatklep wilt gebruiken, dan is deze tip niet voor jou. Wil jij een functioneel instrument, lees dan vooral deze tip wel.

  Op internet zijn de prachtigste journal voorbeelden te vinden. Zoek maar een keer op Youtube “My Bullet Journal” en je krijgt tientallen accounts die de mooiste kunstwerken op papier maken. Er zijn zelfs mensen die van journaling hun full-time baan hebben gemaakt als journal-influencer of journal coach.

  Als je informatie opzoekt over journaling kan het lijken alsof een prachtige lay-out een voorwaarde is om te kunnen journalen. Als jij jouw journal als functioneel instrument ziet; besteed dan alsjeblieft niet meer tijd aan de lay-out of vorm dan aan de daadwerkelijke inhoud.

  Het is voor jouw progressie beter om met een pen op een wit vel te schrijven, dan heel de dag te tekenen. Jij bent geen journal-influencer en jouw journal is voor jouw ogen gemaakt. My Mindjournal is al zo ingestoken dat je zelf geen tijd meer aan de lay-out hoeft te besteden, dat heb ik al voor jou gedaan.

  Je wacht te lang op het juiste startmoment

  Veel how-to-journal gidsen zijn zo opgebouwd dat je een dag, een week-, een maand- en een jaarpagina hebt. De verleiding om dit allemaal mooi te laten oplijnen en te starten op een maand waar de 1e op een maandag valt ligt dan op de loer.

  Wil jij een nieuwe gewoonte aanleren, dan hoef je niet te wachten op een goed startmoment. Je kunt je nieuwe gewoontes op maandag, woensdag, vrijdag of elke andere dag starten. En op 11 februari een nieuwe gewoonte starten is net zoveel waard als op 1 januari, 21 maart of 27 december.

  My Mindjournal is zo opgesteld dat je hem op elk moment kan starten. De journal pagina’s zijn wel gelabeld van ma-zo, maar je kunt elke dag zo vaak printen als jij wilt. Begin dus gewoon en start een nieuwe gewoonte!

  Progressie wordt het doel

  Dit was persoonlijk mijn grootste valkuil. Ik gebruikte mijn journal voor alles en hield daar ook van alles bij. Ik hield bij hoe goed ik mijn werk vond gaan, ik hield bij hoe ik mij voelde en ik hield bij hoe het in de sportschool ging.

  In plaats van dit te gebruiken om op lange termijn terug te blikken, werd progressie voor mij een doel an sich. Wanneer ik een les had gegeven en ik die een 8 gaf, dan begon ik gelijk met werken om er een 9 of 10 van te maken.

  Ik had het geluk dat mijn supervisor vroeg: “Bart, waarom moet altijd alles een 10 zijn? Waarom geniet je niet van jouw 8, die vorige week nog een 7 was?” Deze vraag had de juiste mpact.

  Ik houd minder statistieken bij en probeer juist bij het hier en nu stil te staan. In My Mindjournal staan verschillende vragen om stil te staan bij hoe het gaat, in plaats van alleen naar voren kijken.

  Je stelt niet de juiste vragen.

  In mijn ogen is een journal of een dagboek zonder regels, of stelt gestructureerd de juiste vragen. Gestructureerd de verkeerde vragen stellen helpt natuurlijk niet. Door dagelijks de juiste vragen aan jezelf te stellen, krijg jij meer zelfinzichten.

  Met een journal leer jij jezelf beter kennen. En jezelf goed kennen is een van de voorwaarden voor een authentiek leven. De andere voorwaarden zijn zelfliefde en echt jezelf durven te zijn. Een authentiek leven geeft energie en levensgeluk. Daarnaast zorgt een journal voor meer rust en helderheid. Deze dingen gecombineerd zorgen ervoor dat jij beter jouw doelen kunt bereiken!

  In My Mindjournal heb ik al nagedacht over de juiste vragen, de juiste hoveelheid vragen en de juiste volgorde.