Wanneer je veel zelfvertrouwen hebt dan voel je je lekker. Jij staat in je kracht, hebt de regie in handen en je voelt de controle. Je gaat nieuwe situaties in met een gevoel van competentie, rust en sturing. Ook durf je achter je keuzes te staan en het juiste te doen. Zelf bij tegenslag blijf jij jezelf accepteren en je staat positief in het leven.

Deze gedachten over jezelf zijn helaas niet altijd even vanzelfsprekendheid. Er zijn verschillende redenen waarom een laag zelfvertrouwen kan ontstaan. Het goede nieuws is dat je deze karaktereigenschap zelf kunt laten groeien. In deze blog geef ik jou tips die jij nodig hebt om per direct extra zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is het gevoel van vertrouwen dat jij in jezelf hebt. Het gaat hierbij om een gevoel welke altijd in een bepaalde mate aanwezig is. Bovendien kun je het hebben in de ene situatie, maar niet in een andere situatie. Je kunt bijvoorbeeld veel vertrouwen hebben in je kunnen op werk en in sociale situaties, maar weinig vertrouwen hebben in je uiterlijk en sportieve prestaties. Een hoog zelfvertrouwen leidt tot een gevoel van geborgenheid, veiligheid en het geloof dat dingen goed aflopen.

Wat is zelfverzekerdheid?

Nadat ik de podcast van Adam Grant luisterde vielen voor mij deze woorden beter op zijn plek. De Engelse woorden self-confidence en (in)security helpen om hier ligt op te schijnen. Self-confidence is het gevoel van vertrouwen dat jij in jezelf hebt. Daarentegen is security de mate van stabiliteit van dit vertrouwen. Wanneer je zelfverzekerd bent dan is jouw zelfvertrouwen stabiel en aanwezig in veel verschillende situaties. Hieruit kunnen we afleiden dat zelfverzekerdheid helpt om jouw vertrouwen in verschillende situaties vast te houden.

Hoe ontstaat zelfvertrouwen?

Net als zelfverzekerdheid en self-efficacy ontstaat zelfvertrouwen door verschillende processen. Overtuigingen over jezelf, verbale aanmoediging, succeservaringen, uit je comfort zone stappen, zelfacceptatie en zelfkennis zijn belangrijke aspecten voor het ontwikkelen van deze prettige eigenschap.


5 Tips om per direct extra zelfvertrouwen te ontwikkelen

Tip 1: Zoek naar rolmodellen die op jou lijken (en jouw uitdaging hebben overwonnen)

Instagram, TikTok, Facebook en andere social media hebben een negatief effect op ons zelfvertrouwen. Wanneer wij ons vergelijken met anderen online, dan krijgen we minder geloof in onszelf. Vergeleken met anderen kan het lijken dat we niet snel genoeg gaan, niet genoeg succes ervaren of niet goed genoeg zijn. Ben je bewust dat de we op social media alleen de (bewerkte) uitkomsten zien die mensen willen laten zien. Een misser of een fout wordt niet zo snel gedeeld.

Toch kan kijken naar anderen een goede manier zijn om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Hierbij is het belangrijk dat jouw rolmodel op jou lijkt en dat jouw rolmodel een gezonde dosis zelfvertrouwen heeft. Iemand die op je lijkt komt bijvoorbeeld uit hetzelfde milieu, heeft dezelfde achtergrond of liep tegen dezelfde problemen aan. Denk eens aan je ouders, je broers of zussen, je studievrienden, docenten of collega´s.

Wanneer je ziet dat zij de problemen hebben overwonnen waar jij tegenaan loopt, dat zij het pad hebben gevolgd waar jij op dit moment tegenop kijkt, dat ze ondanks alle tegenslag nog steeds zelfvertrouwen tonen; Dan werkt dat positief op jouw zelfbeeld. Zoek dus niet naar rolmodellen die je niet kent, maar houdt het wat dichter bij huis.


Tip 2: Ga actief op zoek naar aanmoediging

We kunnen allemaal wel een cheerleader gebruiken. Iemand die ons aanmoedigt om onze doelen te bereiken en vertelt dat we het kunnen. Ten eerste verminderd dit het gevoel dat je er alleen voor staat. Ten tweede blijkt uit onderzoek dat positieve aanmoedigingen helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Door met iemand te bespreken hoe het gaat verklein je ook jouw blinde vlek en kun je een probleem van meer kanten belichten.

Op Youtube, podcastplatformen en Spotify staan veel playlists over affirmaties, motivatie en aanmoediging. Zoek bijvoorbeeld op ´daily motivation´ of ´daily affirmation´.

Fearless Motivation maakt een combinatie tussen motivational speeches en muziek.

Tip 3: Kom uit je comfortzone

De beste manier om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen is door succeservaringen te hebben buiten je comfortzone. Door buiten je comfortzone te treden ontwikkel je het geloof dat je meer kunt dan je denkt. Hoe vaker je een positieve ervaring hebt, hoe harder jouw zelfvertrouwen groeit. Door dankbaarheid te cultiveren (tip 4) kun je makkelijker de positieve kanten zien van een nieuwe ervaring.

Daar staat tegenover dat een negatieve evaluatie zorgt dat je zelfvertrouwen afneemt. Hierbij komt zelfverzekerdheid weer om de hoek kijken. Meer zelfverzekerdheid zorgt ervoor dat jouw vertrouwen niet direct afneemt wanneer een keer iets niet lukt. Belemmerende gedachten (zie tip 4) kunnen het effect van een negatieve ervaring versterken.

Twee overlappende cirkels. Eentje is de comfortzone. De andere is de discomfortzone. Hoe meer je uit je comfortzone durft te stappen, hoe meer je groei in zelfvertrouwen is. Door steeds je comfortzone op te rekken groei je steeds meer.
De groei zit in het uit je comfortzone stappen

Uit je comfortzone stappen is niet makkelijk als je dit niet gewend bent. Weet dat het steeds makkelijker wordt naarmate je het vaker doet. Uiteindelijk ligt buiten de comfortzone de magie waar jij naar op zoek bent. Je kunt je laten helpen om uit de comfortzone te stappen op je eigen tempo. Bijvoorbeeld door een vriend, mentor, leidinggevende of coach.


Tip 4: Cultiveer dankbaarheid

Probeer juist wanneer je uit de comfortzone probeert te treden dankbaar te zijn voor dat wat wel is gelukt. Dat helpt in het bouwen van zelfvertrouwen.

Dankbaarheid zorgt ervoor dat jij de wereld positief beoordeeld. Gesteld dat zelfvertrouwen ontwikkelt door positieve ervaringen buiten je comfortzone, is het belangrijk om positieve ervaringen te hebben. Een situatie is niet meer dan een objectieve gebeurtenis. Jouw evaluatie van deze situatie is wat de situatie een positieve of een negatieve ervaring maakt. Dit betekent dat wanneer jij dankbaarheid traint, je makkelijker zelfvertrouwen ontwikkelt.

Een manier om dankbaarheid te trainen is door elke dag af te sluiten met de vraag: ¨Waar ben ik dankbaar voor?¨. Probeer hier lang over na te denken en alles op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit mogen grote gebeurtenissen zijn, dingen die altijd aanwezig zijn of juist ook de kleine zaken van het leven. Bijvoorbeeld ik ben dankbaar…

  • voor de mooie zonsondergang die ik vandaag zag
  • voor de promotie die ik op werk kreeg
  • dat mijn vrienden altijd voor mij klaarstaan
  • voor de sociale zekerheid die ik ervaar
  • dat de wereld ecologisch zo knap in elkaar steekt

Je kunt deze oefening zo vaak doen als je wilt, dus ook in de ochtend of de middag. Eventueel kun je aan elke zin nog toevoegen ´omdat…´. Probeer juist wanneer je uit de comfortzone probeert te treden dankbaar te zijn voor dat wat wel is gelukt. Dat helpt in het bouwen van zelfvertrouwen. Met mijn journal word je elke dag herinnert om even een moment van dankbaarheid te pakken.


Tip 5: Doe deze korte oefening over zelfvertrouwen

In mijn coaching werk ik vaak met oefeningen en opdrachten die mensen in hun eigen tijd kunnen doen. Hieronder vind je een opdracht die je ook tijdens de coaching zou kunnen krijgen.

Stap 1: luister de podcast aandachtig

Luister naar deze podcast van Jay Shetty genaamd 7 HABITS OF CONFIDENCE: 7 HABITS OF HIGHLY CONFIDENT PEOPLE AND 7 WAYS TO BUILD SELF CONFIDENCE

Stap 2: beantwoord de volgende vragen
Het verleden

1: Wat heb je van thuis uit meegekregen?

2: Wat heb je niet van thuis uit meegekregen?

3: Hoe helpt dit om zelfvertrouwen te bouwen?

Het heden

Vraag 4: Hoeveel compassie heb jij met jezelf? En met anderen?

Vraag 5: Reflecteer op de volgende zin:

“Confidence comes from not reacting, but responding slowly”

Jay Shetty

Samenvatting

Om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen is het belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om nieuwe dingen te proberen. Toch zijn er dingen die je per direct zelf kunt doen. De rolmodellen die jij uitzoekt kunnen je helpen om makkelijker uit je comfortzone te stappen. Hoe vaker je uit jouw comfortzone stapt, hoe makkelijker het wordt om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Hierbij kun je een cheerleader zoeken die jou helpt om verder te komen. Door dankbaarheid te cultiveren gaat het hele proces nog een stuk sneller.


Groei je zelfvertrouwen met behulp van een coach

Wil jij een coach die jou kan helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen? Ik gebruik mijn achtergrond van psychologie, ervaring als coach en mijn eigen reis om jouw zelfvertrouwen te bouwen.

Plan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Tijdens de kennismaking hebben we de kans om elkaar te leren kennen. Samen verduidelijken we wat jouw grootste uitdaging is en ik denk mee over mogelijke oplossingen.

Een goede match tussen coach & cliënt is het allerbelangrijkste voor succes. Dus laten we tijdens een kennismaking erachter komen of wij een match zijn!


Veelgestelde vragen

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is het gevoel van vertrouwen dat jij in jezelf hebt. Een hoog zelfvertrouwen leidt tot een gevoel van geborgenheid, veiligheid en het geloof dat dingen goed aflopen.

Wat is zelfverzekerdheid?

Zelfverzekerdheid is de mate waarin je zelfvertrouwen stabiel blijft over tijd. Dit is als het ware de beschermende factor die je zelfvertrouwen consistent houdt.

Kan iedereen zelfvertrouwen ontwikkelen?

Zelfvertrouwen zit in elk mens. Maar onze ervaringen in het leven maken dat we hier veel of weinig van hebben als volwassene. Als kind maken we overtuigingen over onszelf, worden we wel of niet gestimuleerd en hebben we wel of juist geen stimulerende ervaringen. Het goede nieuws is dat je met de juiste hulp zelfvertrouwen kunt bouwen.